Aquí i ara només lletres...

dijous, 29 de desembre de 2011

Agafa't al fil. Reprèn i Emprèn...


Emprendre. Innovar, Reactivar-se, Prosperar ...


Cercant alternatives a la crisi econòmica.

La crisi no ens pot aturar per més temps, cal reaccionar i emprendre mesures noves, cal renovar-se o morir de bones idees i projectes que per manca de valentia a l’hora d’arriscar i de recursos, es queden al calaix de molts despatxos...d’oficines bancàries, d’institucions, i d’inversors o mentors que volen, però tampoc tenen marge per poder ajudar més...

Els governs ens demanen més esforços, més sacrificis, però el cert és que els emprenedors/es i les persones autònomes, com les pymes, portem molts anys ajustant els nostres pressupostos fins l’extrem d’un concepte de competitivitat pervers, i  patint les incoherències d’un sistema i d’una legislació que no ajuda. Més aviat, minva les alternatives per poder sortir endavant i que més ciutadans òptim per aquesta fórmula d’autoocupació que pot esdevenir exitosa si canviem de xip i comencem a pensar amb intel·ligència col·lectiva. Ja sé que les darreres mesures no acompanyen, retallades, pujades d'impostos i dels interessos...Però, a vegades amb pocs recursos, imaginació i l'ajut inestimable de les eines 2.0 es poden aconseguir resultats sorprenents...Això sí, s'ha de perseverar, és la vella lliçó que qui s'ho treballa amb constància....

No obstant, analitzem, anem a l'arrel d'aquest garbuix d'incoherència rere inchoerència...Per què  no podem desplegar una legislació més generosa, més favorable, que impulsi i no que reprimeixi les expectatives?  Ja sabem les dificultats que tenim a la nostra societat per esdevenir de veritat un país d’emprenedors...com també coneixem d’altres països que ho estan fent i funciona. Però, Per què aquí no i a Australià, EEUU, Finlàndia, i fins i tot països com l’Índia, Xina, Brasil o el mateix Japó sí funciona...? Em pregunto Quina és la raó? Potser abans de malbaratar el temps que dediquem a analitzar i a reivindicar-ho, l’hauríem d’invertir en identificar les veritables causes.

Per què Espanya, Catalunya parlen tant de la importància de les petites i mitjanes empreses pel creixement econòmic i fins aleshores, no n’hem vist una veritable aposta amb mesures de “fet” que així ho demostrin...? No és només una qüestió de les institucions públiques, sinó d’un concepte de fer empresa que ha de canviar i s’ha d’obrir a noves fórmules.

Cal que les lleis es modifiquin i que hi hagi un mentoring real a aquest especial teixit empresarial...És una necessitat de país, al final tots guanyem, però especialment la societat és la que es recupera...Els grans grups empresarials, han d’entendre que ha arribat l’hora d’ajudar als més petits que comencen, la seva capacitat d’innovació i creativitat no té límits, bé, sí, un de molt gran “els recursos”. Si per cada idea bona amb possibilitats reals d’esdevenir un negoci, s’invertís en ella... Catalunya “rutllaria” millor i afrontaria aquesta crisi d’una altra manera. Ja no és una qüestió de "dreta o esquerra", es tracta d’esdevenir intel·ligents i responsables i de fer el més convenient pel conjunt de la nostra societat, sense que aquesta pateixi unes condicions incessariament insoportables.

El seny...ens hauria de dur a tots a una cruïlla en la que trobar-nos i deixar per uns instants "la síndrome de la retallada compulsiva" per cercar altres possibilitats. Som una societat viva amb molt de talent i un gran potencial d’innovació, som un poble amb ambició d'un futur millor, és clar que sí... I ja ha quedat demostrat, capaç de fer grans esforços i sacrificis. Caldria doncs, identificar el format d’aquesta cruïlla i si no existeix, pressionar perquè aparegui de nou un escenari en el qual es decidís en conjunt  Com ens en sortim? Cap a on anem? No sé pas si ha de ser una “Cimera” o una "Taula de concertació...", el que és clar és que empresaris, governs, col·legis professionals, sindicats, universitat, tercer sector, xarxes d’emprenedors, plataformes empresarials, cooperatives i els partit polítics, tots, tots,  per igual han de ser responsables per juntar forces i cercar les solucions.

Ja no és temps de llançar-se les culpes els uns als altres, ni de fer l’hipòcrita, o està massa pendent de les fotografies de palau... La gent està prou preocupada i cansada de veure que aquí ningú arranca un “concert nacional” (jo l'interpreto com una gran orquestra amb tots els instruments per construir la gran peça que un conjunt i de forma coordinada doni ritme i ens faci moure a tots de les cadires...) en el principal tema de la “nació” en aquests moments, el pa de cada dia a taula...Això és el que ens estem jugant i si les circumstàncies han canviat,  les mesures han d’esdevenir altres. No hi ha lloc per les resistències, ja no és temps, hem de provar altres formules per sortir-nos de la crisi. Amb les tisores només, no s’arreglen els problemes, s’apaguen alguns focs, però si l’eix del problema es queda intacte, no anem bé...És en temps de crisi quan s’han de repensar , revisar els models productius...potser ja no són efectius i s'han de fer canvis més profunds.

Quines coses podrien ajudar a les persones emprenedores i als autònoms/es?

Mesures relativament viables si ens hi posem seriosament a analitzar-les.

Segons un estudi dut a terme per Mola, companyia fundada en 2011 com a impulsora de startups tecnològiques en fase llavor que ja ha rebut, en el primer mes de la seva fundació, més de 400 propostes de projectes d'Internet, es podria millorar la conjuntura econòmica actual amb subvencions a les quotes de la Seguretat Social durant el primer any de contractació i amb l'exempció del pagament de l'IVA fins avui de cobrament de la factura als proveïdors, entre altres mesures.

Malgrat les mesures anunciades pel Govern de la nació i d'algunes Comunitats Autònomes amb l'objectiu d'estimular els projectes impulsats per emprenedors i Pymes (tractament fiscal avantatjós per a les plusvàlues, ús de mitjans electrònics per reduir els terminis i els costos en la constitució d'empreses o fins i tot creació de zones franques urbanes dirigides a recolzar a les indústries culturals o creatives), els emprenedors catalans i espanyols... segueixen considerant que és necessari aprovar una sèrie de mesures addicionals que permetin reactivar la situació econòmica.

Mesures sobre l'ocupació, els impostos i la inversió

En primer lloc, i amb l'objectiu de fomentar la creació d'ocupació, els emprenedors demanden subvencions a la Seguretat Social en el primer any de contractació (47%) per sobre de l'acomiadament lliure (32%) o de la regularització comercial i fiscal de les opcions sobre accions als empleats (21%). D’altra banda es proposa l'exempció en el pagament de l'IVA fins al cobrament de la factura (50%), a més de l'eliminació de la quota d'autònoms fins a determinats volums de facturació (37%) i la creació d'un IVA reduït per a empreses de comerç electrònic (13%) Tanmateix, si es permetés la deducció d'impostos per reinversió de beneficis (33%), es garantís la responsabilitat limitada (26%), s'animés als bancs al fet que atorguin crèdits als emprenedors (24%) o es creessin incentius fiscals als business angels (17%).“Les ments dels emprenedors no tenen límits, no paren de pensar, però en moltes ocasions, la falta de suports o l'excés de burocràcies -obligacions ineludibles per al desenvolupament empresarial de les idees-, redueixen els esforços creatius al no-res per la qual cosa, és fonamental comptar amb iniciatives que entenguin el problema de l'emprenedor i li ajudin a dur-ho a terme”.

Simplificació de tràmits, formació empresarial especialitzada i ajudes a la immigració qualificada

Agilitar el temps de creació d'empreses (46%) és clau, seguit per la possibilitat de realitzar els tràmits per a la creació de les empreses a través d'Internet (36%) o eliminar el requeriment de capital social mínim (18%).

Així mateix, se sol·licita la unificació dels programes de subvencions de les entitats públiques (CDTI, ENISA…) (56%) i, fins i tot, la introducció de premis nacionals públics per a emprenedors (23%) o el foment de programes en la televisió pública sobre divulgació d'emprenedors (21%).

Altres mesures complementàries

Els programes d'inserció laboral preuniversitaris (46%), així com la creació de cursos d'emprenedoria subvencionats (32%) o fins i tot estudis superiors d'emprenedoria (22%) ajudarien a superar la conjuntura actual. També les facilitats a l'hora de concedir visats exprés a emprenedors estrangers (33%) o a business angels (33%) i a treballadors estrangers qualificats (33%) podrien incrementar el creixement econòmic del país.

“Internet obre la porta a nous models de negoci que poden ajudar a crear valor i a remuntar la davallada econòmica en la qual ens trobem”. “Està demostrat que qualsevol ajuda en l'inici d'una activitat empresarial incrementa els ràtios d'èxit de la mateixa, per la qual cosa cal que des de les institucions públiques s'acceptin els canvis de patró de creixement i que les empreses privades canalitzin les seves inversions i recursos als projectes més prometedors”.

Com es pot comprovar, hi han idees que es poden considerar, hi han altres alternatives a les que s'estan plantejant...per fer front a una crisi que no ens pot paralitzar, ni immobilitzar. Reaccionem plegats, ens necessitem!!