Aquí i ara només lletres...

dilluns, 10 d’octubre de 2011

Tecnologies Intel·ligents. Negocis Emergents

Us resulten familiars aquestes paraules, Info, nano, bio, geno, neuro, etc... ? Doncs a moltes d’elles i les seves diferents combinacions, ens trobem els conceptes emergents en el desenvolupament de nous productes, serveis i negocis.

Parlem sobre el futur que és el que a mi, com a  la resta d’emprenedores i emprenedors, ens interessa per sortir de la crisi...

La tecnologia és l’instrument, és l’eina que ens pot ajudar per avançar i reprendre el lideratge en el mercat global. Si però, Com? On és el negoci?. Citaré algunes opcions. En l’utilització de les xarxes socials per a l'intercanvi de coneixement i innovació oberta (crowdsourcing i social mapping); en els sistemes avançats de detelepresència; en l’aplicació d'universos virtuals 3D en els negocis; en l’explotació comercial de geosistemas amb Google Earth; en els sistemes de telecomunicació basats en polsos de llum (FSO); en la anomenada realitat augmentada; on en coses tan bàsiques com la fabricació personal facilitada per impressores 3D de baix cost, entre d’altres...

Però cal pensar. Cadascú ha de fer l’esforç d’imaginar com aquestes eines podem millorar el seu negoci actual o impulsar d’altres de nova creació. Posem alguns exemples.

#Cas1. El sistema de telepresència és un excel·lent mètode per estalviar temps i diners. Aquest joia d’última generació TIC és ideal per comunicar-se amb altres persones i grups en temps real amb una tecnologia virtual extraordinària que permet treballar online amb documents compartits, i una diversitat de recursos multimedia de gran qualitat. I per entendre millor com funciona sobre la pràctica i la dimensió de les seves potencialitats, la podem associar a altres tipus de conceptes també emergents, com la filosofia dels usos socials del temps. A casa nostra, tenim una referència que cal posar en valor, l’experiència de l’Ajuntament de Barcelona.

Les empreses que disposen d’una gran capacitat per desenvolupar aquesta tecnologia són Cisco, LifeSize, i Innovatecno entre les més destacades.


#Cas 2. Geosistemes amb Google Earth. El comerç electrònic està en fase d’expansió i més ara en aquests moments de crisi. Les empreses volen exportar els seus productes i serveis arreu del món. Amb aquest sistema de localització es pot explorar el món de forma oberta i ràpida. És com tenir un Atles Virtual però amb moltes més possibilitats.


Amb Google Earth es pot literalment “volar” pel globus terraqüi i aterrar on vulguis, encara que no existeixi aeroport...ja no hi ha límits. A través d’aquesta accesibilitat podràs explorar llocs llunyans en els quals sempre has desitjat estar i veure què aspecte tenen. Hi han empreses que gràcies a aquest sistema estan accedint a fonts d’informació i coneixement més fiables d’una manera molt més eficaç i àgil per realitzar els seus estudis de mercat o bé identificar zones comercials, zones turístiques, etc. Si vols conèixer totes les oportunitats d’aquest sistema aquí tens un enllaç que et pot ser d’utilitat.


#Cas 3. Aplicació d'universos virtuals 3D en els negocis En l'actualitat les imatges digitals i les visualitzacions 3D s'han convertit en eines fonamentals per a la comunicació, tant en el procés de disseny, com en el de vendes i màrqueting. Gràcies a les últimes tècniques de representació virtual, la infografia es presenta com una eina perfecta per a la simulació de futurs projectes, execució de role playings i altres utilitats. A Catalunya, la Universitat Politècnica està desenvolupant uns sistemes de programació en 3d de gran qualitat i força competitius que és del tot imprescindible conèixer UPC. D’altra banda, hi ha empreses especialitzades en aquest tipus de tecnologia. Com ara Mega-software, o 3dcpr entre d’altres.

I per acabar, unes quantes cites sobre tecnologia dels principals Gdi's: genis de l'ingeni

L’innovació és el que distingueix a un líder d’un seguidor.” Steve Jobs

 “Copia, Modifica y Pega...” Marc Almeida (un jove revelació)

“La física és el sistema operatiu de l’Univers” Steve R Garman

“L’imaginació és més important que el coneixement. El coneixement és limitat, mentre que l’imaginació no” Albert Einstein


“Dime y lo olvido, enséñame y lo recuerdo, involúcrame y lo aprendo...”Benjamin Franklin.