Aquí i ara només lletres...

dijous, 31 de març de 2011

El nou Midware de la política…

De la mateixa manera que la política necessita de canvis estructurals “hardware” i de projectes i programes innovadors “software” el que és el més bàsic, és canviar el seu “midware” o mentalitat, cultura de ser, de fer, de transmetre el que som, d’atreure els altres…

I això només es pot plantejar amb un tipus d’intel·ligència col·lectiva, no com fins ara, a la “secreta”, la que no volia compartir la informació, el coneixement, perquè és un poder que fins aleshores s’ha entès com que només ha d’estar a l’abast d’uns pocs privilegiats que no sempre han fet honor de tan alta responsabilitat...  I és que ara les paraules clau són altres: horitzontalitat, transparència compartir, col·lectivitat, xarxa...

Enfront el monopoli del poder, hi ha l’amateurisme de la col·lectivitat, el que comparteix la informació i el coneixement, junts, però més transparents, oberts, però contextualitzats. És el moment de posar endavant la horitzontalitat vers la jerarquia vertical.

Ens calen canvis en aquesta direcció, és clar que hi haurà d’haver un grup que marqui les línies, però ja no serà, un, dos o tres, ni les velles dinàmiques de sempre...sinó moltes més veus, criteris, punts de vista, pensaments que de forma col·legiada prenguin les decisions pel conjunt, i  la cosa canviarà substancialment...A més, si no ho provem, mai sabrem si ens donarà resultat, no deixar de ser una aposta de risc...però cal jugar-se-la.

Ara és el moment, en temps de crisi, en temps de desafecció, amb la càrrega de les pèrdues de confiança en vot directe. I cap organització està a excusada...Quan sinó? Esperar quatre o vuit anys més? Ni parlar-ne, ha de ser ara!!. El món ha canviat, la gent està canviat les seves prioritats, els seus pensaments, per força ens hem d’adaptar-nos a aquests canvis. Els valors són ara més que mai un pilar ferm per començar a refutar allò que ja ha quedat obsolet, allò que no té cap sentit mantenir en el temps, només perquè sempre ha estat així. Quina classe de justificació complaent és aquesta?

El change està en el cap, tot lo altre va acompanyant un cop s’ha fet aquest canvi. Però és molt més que un “clic” el que s’ha de fer. Aquest canvi de mentalitat ha de ser el protagonista de tots els debats. Necessitem més filopolítica, més ètica oxigenant per recobrar l’esperit que ens va dur a tots i a totes a l’activisme actiu, a tenir ganes de formar part en la transformació d’un món millor. Això és el que mou muntanyes...el que mou la gent en els grans moviments, s’ha de tornar a creure que les coses poden ser diferents, i es poden canviar de veritat si ho fem plegats.

Te totes les lletres de veus diverses que he llegit, allò de les ànimes, les corrents, els clubs, els manifestats d’última hora...en el fons tothom es vol sumar a un moviment, al mateix moviment, però que sigui capaç de donar cabuda a tots. Busquem els que ho facin possible, homes i dones certament amb dots de comunicació i d’empatia com a mínim que siguin les persones que comencin a teixir aquesta xarxa per construir el moviment socialista de la Catalunya d’avui. A casa nostra, tots els estudis diuen que la gent és més d’esquerre centre que de dretes. Bé, és un bon punt de partida, oi? Això vol dir ser pacifista, esdevenir solidari amb els altres, respectuós amb les diferències que aviat hauran de deixar de ser-ho perquè el nostre estat de dret ens haurà de garantir que tots som iguals, els mateixos drets els mateixos deures, als d’aquí i als que acaben d’arribar i s’hi volen quedar a viure... Vol dir ser catalanista, estimar la terra, respectant la seva història i la seva cultura i patrimoni, vol dir ser ecologistes de vocació, per fer una convivència més sostenible, més amable amb el medi ambient, vol dir que estant en contacte amb altres pobles, no ens hem d’enfrontar, sinó d’ajudar per sortir plegats reforçats combatent la crisi econòmica i moltes més coses....

Res està perdut, tot està per guanyar. Tot dependrà de si hi creiem o no i segons els ulls amb els quals mirem el futur que el tenim tot just aquí al davant. Jo hi crec, sincerament, crec que ho podem aconseguir, però amb una nova Midware.