Aquí i ara només lletres...

divendres, 17 de desembre de 2010

Economia Feminista: doncs sembla que sí hi han models alternatius...

Ahir vaig assistir a una xerrada sobre economia feminista, a càrrec de Cristina Carrasco, economista i professora del departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona. La veritat és que no havia sentit mai parlar d’aquest concepte, bé, d’aquest pensament. I Tot i que vaig arribar tard, com sempre de boli d’un acte a d’altre de la ciutat...intentant arribar a les veus femenines per visibilitzar-les quan més enllà millor, vaig agafar la idea d’aquest moviment intel·lectual que compte cada cop més, amb dones de totes les generacions.

Doncs bé, us avanço pels que no estigueu posats en aquest tema una de les principals idees. Dins dels enfocaments alternatius que es plantegen des de l’economia feminista, destaca una línia d’estudi que pren com a punt de partida la centralitat de la vida humana, la consecució d’estàndards de vida acceptables per a tota la població. Una perspectiva molt diferent a la que procedeix de la tradició neoclàssica que es centra en la utilitat eficient i racional dels recursos (de mercat). Què, promet o no?

I us preguntareu, d’on va sorgir aquest pensament....? L’economia Feminista és un pensament que va néixer als anys 70 amb antecedents del segle XVIII i que qüestiona la majoria de teories econòmiques pel seu talant androcèntric. Posem per exemple: El sistema patriarcal només dóna valor al món públic, mercantil i del treball normalment assignat als homes.Segons Carrasco, el món normalment assignat a les dones, més privat i domèstic, però igualment vital per al mercat, s’invisivilitza sistemàticament. En aquest sentit, només es tenen en compte les economies monetàries. Les demés economies les que no intercanvien diners, estan invisibles.

En fi, crec que dóna si més no, per una lectura més entregada... Al menys, jo ho faré. I pels que us animeu, aquí us deixo un text de l'autora a mode d’introducció a aquest pensament. La Economia Feminista: una apuesta por otra economia